DUYURULAR:

DUYURU | Kapat
Sevgili Ziyaretçilerimiz, Sitemizin Köylerimiz köşesi yenilenmiştir.

Mengeninsesi.com 

 

serhat3.gif

Üye Alanı

Online Üyeler

Üye Bağlı Değil

Google Arama

Google

Kimler Online

Şuanda 5 misafir bağlı
logo_asciokulu.jpg

Site İstatistik

Baslangiç tarihi: 07-07-2007
Bugün847
Dün1164
Bu Hafta1994
Bu Ay7929
Toplam616113
KANLICA PDF Yazdır E-posta

                                                               KANLICA

          Merhaba.

    Sizlere  yöremiz  Mengen’in  güzelliklerinden sadece bir kısmı olan  mantarlarımızdan bahsetmek  istiyorum. İlkbahar ve   sonbahar  aylarında  farklı türleri  sofralarımıza konuk olan  mantarın, türüne  göre  çeşitli yemekleri yapılmakta ve  halkımız  tarafından çok  sevilmektedir. Bu mantarlardan ünü  ilçemiz sınırlarını da  aşan  KANLICA farklı bir öneme sahiptir.        Kanlıca yöremizde özellikle sonbahar aylarında kırlarda kendiliğinden  yetişen bir mantar türüdür.  Tat ve besin değerinim oldukça yüksek olması ve yılda bir defa çıkması  nedeniyle çok aranan, dolayısıyla bol rağbet gören bu  mantar, doğanın insanlara sunduğu bir nimettir.    Kanlıca mantarı bölgemiz insanları tarafından iyi  bilinen  bir mantardır. Ancak bu mantara çok benzeyen   ve  insan sağlığına zararlı olan    başka mantarlarda  yöremizde yetişmektedir. Kanlıca mantarını toplarken benzerlerinden daha doğrusu zehirleyen türlerinden çok iyi ayırt etmek gerekmektedir. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların büyük bir kısmı zehirlidir. Zaman içinde  pek çok insan mantardan zehirlenmiş hatta bu  yüzden ölenler bile olmuştur.                                                                                                                                            

Sağlık Bakanlığının mantar zehirlenmelerine karşı halkımızı uyarmak ve bilgilendirmek üzere bir genelgesi yayınlanmıştır. Bende  sağlık kurumunda çalışan bir yöre insanı olarak  bu konuya sizlerin dikkatini çekmek istedim. Türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde;

kalp ritim bozuklukları, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görülür.

  Mantar tüketiminin ardından görülebilecek böyle  durumlarda en yakın sağlık kuruluşlarına baş vurmak gerekmektedir.

   İnsan sağlığı için son derece faydalı olduğu belirtilen  mantarın , protein değerinin ete yakın oluşu ,yorgunluğu giderici ve kansızlığı  önleyici  özellikleri  uzmanlar  tarafından  dile getirilmektedir.  Öyleyse  doğanın insanlara sunduğu  bu nimeti bolca tüketelim ancak tüketirken de dikkatli olalım.                                  

         Sağlıklı günler dilerim.       

                                                                                                                                                   

Yorumlar (1)Add Comment
...
yazar zeynep, Kasım 07, 2007
Şimdi Mengen'de kanlıcalar çıkmıştır. ooooffff ne güzeldir kanlıca toplamak. Tadının güzelliği kadar toplamsının zevkide başkadır.

Yorum Yaz
quote
bold
italicize
underline
strike
url
image
quote
quote
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley
Smiley

Copyright 2007. All Rights Reserved.
busy
 
< Önceki   Sonraki >
Design by Karizma Studio

Bütün hakları saklıdır, izinsiz kopya edilemez ve kullanılamaz! Copyright © 2006-2008  © mengeninsesi.com

Site Sahibi: Yurdaer ÖZTÜRK - FOTO ÖZTÜRK Tel 0 374 356 1134 © 2006