DOLAR %
EURO %
ALTIN
BITCOIN 21597630,26%
Bolu
27°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

r
r

FESTİVALİN ANLAMI ,DERNEKLERİN AMACI VE MESLEK ONURUMUZA DAİR

ABONE OL
29 Mart 2019 15:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

FESTİVALİN ANLAMI ,DERNEKLERİN AMACI VE
MESLEK ONURUMUZA DAİR
Yazıma bir kutlama ile başlamak istiyorum. Mengen aşçılar derneğinin yöneticisi gerçekten takdire şayan bir şeklide Mengen Aşçılık ve Turizm Festivalini can siperhane bir şekilde sahiplenmekte ,internet medyasında boy boy resimler vererek bizleri duygulandırmaktadır. Ancak bu tavırla ,derneğin ve festivalin son 8-9 yıllık seyri hiç de tutarlı görünmemektedir. Zira ,dernek festivalin bırakın büyüyüp gelişmesini, son yıllarda yapılıp yapılmayacağını bile sorgulatır olmuştur. Derneğin bağlı olduğu Ankara merkezli federasyon ise festivalin Mengen’de iyi yapılmadığını, onun için başka yerlerde yapılması gerektiğini 2 yıldır çeşitli yerlerde dillendirmektedir .İşin tuhaf kısmı ise bu açıklamaların üzerine ölü toprağı serpilmiş olan festivalin son 2 yıldır ciddi bir canlanma göstermesinden sonra yapılmış olmasıdır. Bu noktada şu soruyu sormak milletin zihinsel engelli olmadığını ispatlamak açısından gereklidir. :Son 8-9 yıldır Mengen Aşçılık ve Turizm Festivalini hangi dernek ve federasyon yapmıştır.? Festivalin iyi yapılmadığını söyleyerek kimler sorumlu tutulmaktadır.? Bu soruların cevabını kamuoyunun taktirine bırakıyorum.
Son günlerde sektör medyasında gördüğümüz “tuhaf” çıkışların 2 yıldır tekrarlandığına şahit oluyoruz. Bu çıkışların festivalimizin 2 yıldır ciddi ivme kazanmaya başlamasına denk gelmesi de düşündürücüdür. Bu çıkışı yapanlar festivalin varlığını sorgularken ,festivalin başka yerlere taşınmasının yollarını ararken , bizler festivalimizi canlandırmanın ,aşçılarımızı onure etmenin ve taçlandırmanın yollarını aradık. Festivalimizi bugün sahiplenmeye çalışanlar bu gün bile 34 yıldır belediyenin verdiği sandalyede otururken bizler Mengen’in hak ettiği aşçılık örgütlenmesini FEDERASYON boyutuna taşıdık. Bu gün festivali sahiplenmeye kalkanlar Aydın ustanın mirasını sömüre sömüre bitirirken bizler MENGEN’E VEFAYI büyütmeye çalıştık. Bu gün festivalimize sahip çıkanlar ,Aydın Usta’nın derneğinin tabelasını bile yaptırmamıştır. Mengen’e gelen bir yabancının aşçılıkla ilgili bir tabela görmemesi utancını federasyonumuz kuruluncaya kadar yaşadık. Bu gün festivalimizi sahiplenmeye kalkanlar Mengen’e bırakın bir çivi çakmayı raptiye bile çakmayı akıllarından geçirmezken bizler tabela konforuna sığınmadan Mengen’e katkı sunmanın çabasını harcadık. Bizler Şeflerin Mengen’e ,Mengen’in şeflere küstürüldüğü bir noktada şeflerimizle Mengen’i buluşturmanın derdine düştük. Çünkü biliyoruz ki hepimiz aynı gemideyiz, bir zincirin halkalarıyız. Aşçılarımız-Mengen ve Festival ayrılmaz bir bütündür. Mengen demek aşçı demek, aşçı demek Mengen demektir. Özellikle festivalimiz, bu bütünlüğü sağlayan bir kaynak puntosu ,bir çimento ,bir harçtır. Bizler hiçbir zaman bu bütünlüğün dışında bakmadık. Festivali, yılda bir kez hava atma vesilesi olarak görmedik. Federasyonumuzu da “aşçı ağalığı” yapmak için değil Mengen’e vefayı hatırlatmak , bu vefayı tesis etmek ve mesleğimize sahip çıkmak için kurduk. Çünkü bizler, bu bütünlükten bir halkayı çıkardığınızda sonucun nasıl olacağını geçtiğimiz 8-9 yıl içinde gördük. Bundan dersler çıkardık ,yapılan hataların sonuçlarını birlikte yaşadık. Aşçılarımız, festivalimiz ve Mengen bütünlüğünü algılamaktan çok uzak bir zihniyetin dayatmalarını da gördük ,halen de görüyoruz.
Festivali bu kadar ateşli bir şekilde sahiplenenlere bir de teknik açıdan hatırlatma yapmak isterim; 5253 Sayılı Dernekler Kanunu:
Der ki; Dernek: Kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklardır. Yani neymiş, derneklerin tek bir çıkarı vardır o da ortak amacı gerçekleştirmek. O zaman sormazlar mı bu kadar tepki neden.? Neyi paylaşamıyorsunuz.? Bu gün varlığını, sadece festival yaklaşırken sağa sola sataşmasından hatırladığımız Mengen Aşçılık derneği bunun için mi kuruldu ?. Kurulduğunda neredeyse Mengen’in tamamının üye olduğu dernek, bu sorumluluğu taşıyabilmiş midir.? Bir tabelası bile olmayan derneğin içine düştüğü durumdan sorumlu olanlar öncelikle bunların hesabını vermelidir. 34 yıl önce büyük hayallerle ve heyecanla kurulan dernek bu gün, Mengen için büyük bir hayal kırıklığından başka bir şey değildir. Hele hele festival kimsenin tapulu malı değildir. Festival ,öncelikle Mengen halkının, sonra da Türkiye’deki hatta Dünya’daki bütün aşçılarındır. Bu vizyonu görmekten acizlerin bu gün bütün federasyonların katılımı ile bir festival gerçekleştirmesini anlayabilmesi imkansızdır.
Festival tarihine gelince, bu konuda da aynı zihniyetin yine “mızıkçılık” yaptığını görmek bizleri şaşırtmamıştır. İtirazların nedenlerini yukarıdaki satırlarda anlatmaya çalıştım. Festivale ayrı ,aşçıya ayrı, Mengen’e ayrı bakan bir vizyondan bahsediyorum .Önce bu konuda şu gerçekleri ortaya koyalım.:
1-Festival tarihi olarak 6/7 Ağustos tarihleri ,Mengen’in esnafları ,Asomder, İ.B.Üniversitesi Mengen Aşçılık Meslek Yüksek okulu, Mengen Aşçılık Meslek lisesi, STK lar ,Mengen Aşçılar Federasyonu ,Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu, Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu tarafından önerilmiş ve komite tarafından onaylanmıştır. Bu konudaki tek itiraz 34 yıldır belediyenin verdiği sandalyede oturan tabelasız derneğin başkanından gelmiştir.
2- Ağustos ayında aşçı ve şeflerin katılımı olmaz gerekçesi maalesef sonradan yaratılmış ve çok da gerçekçi olmayan bir gerekçedir. Zira, festivalimiz ilk 20 yıl boyunca turizm sezonunun en yoğun olduğu dönemlerde gerçekleşmiş ve oldukça da coşkulu, katılımlı geçmiştir. .Burada “ özveri ve Mengen’e vefanın en güzel örnekleri verilmiştir.
3- Festivalimizin eylül döneminde yapılması çok ciddi problemler yaratmaktadır .Bunlar;
• Eylül ayı Mengen için havaların çok istikrarsız olduğu ve her an yağmur ihtimali olduğu bir aydır.
• Eylül ayı Mengen deki yatılı okulların açıldığı bir döneme denk geldiği için bu okulların konaklama yerlerinden yararlanabilmemizi engellemektedir. Zira Mengen’in en önemli eksiklerinden birisi konaklamadır ve festival için gelen misafirlerimiz için yer sorunu yaşanmaktadır.
• Eylül ayı okulların açılması nedeniyle gurbetçi vatandaşlarımızın, aşçı ve şeflerimizin festivale gelme konusundaki imkanlarını azaltmaktadır.
• Eylül ayı bahsettiğim nedenlerle basının ve gastronomi camiasının da ilgisini azaltmaktadır.

• Yağmur riski, konaklama problemi, vatandaş katılımının azlığı sponsor firmalar için de ciddi bir sorun oluşturmaktadır.
• Halkımızın da beklentisi yaz ayları içinde festivalin yapılmasıdır.

4- Festival tarihimizin şimdiye kadar bir tarihte sabitlenmemesi bu tartışmaları her yıl gündeme getirmekte ve anlamsız bir gerginlik oluşmaktadır. Bizim beklentimiz festivalimizin aynı 29 ekim ,23 nisan,19 mayıs gibi sabit bir güne yerleştirilerek o tarihin Türkiye’nin hatta Dünya’nın aşçılık bayramı şeklinde kutlanmasıdır .Bu başarıldığı taktirde sektör de buna saygı duyacak ve aşçılarımızın bu tarihlerde festivale katılmasını gayet doğal karşılanacak ve sektör o tarihe göre önlemlerini önceden alacaktır. Bu konuda meslek camiası ve diğer paydaşlarla birlikte ısrarcı olmalıyız.
5- Bu yıl ,bir derneğin itirazına rağmen ,festivalimizin bütün aşçı dernek ve federasyonları ile birlikte gerçekleştirilecek olması dayanışma ve emeğimize saygı açısından da çok anlamlıdır. Bu durum Mengen için çok büyük bir fırsat ve kazanımdır. Aşçılık Festivali ruhunu yansıtan bir manzaradır. Görmek istediğimiz tablo budur.
Sonuç olarak ; Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali içimizdeki İrlandalılara rağmen büyüyecek ve gelişecektir. Oyunun kurallarına sürekli itiraz etmek ,topu taca atmak, mızıkçılık yapmak yerine sahaya çıkıp adam gibi oynamanın ,sahayı şölen alanına dönüştürmenin vaktidir. Mengen Aşçılık Ve Turizm Festivali hem Türkiye’nin bütün aşçılarının hem de ilçemizin ve ülkemizin bir kutlama günü olmalıdır. Festivalimiz aşçılık camiasının bir gurur günü ,mesleğimizi onurlandırma günü ,halkımızın ve gastronomi dünyasının bu sanatı alkışlama günü olmalıdır. Bunun için çalışmalı ,emek vermeli, kısır tartışmalarla zaman ve enerjimizi harcamamalıyız.
Bu vesile ile bütün Türkiye’yi , ülkemizin bütün aşçı ve şeflerini ,gastronomi camiasını 6/7 Ağustos tarihlerinde Mengen’imize, mesleğimizin gurur gününde birlikte olmaya davet ediyor, elimizden geldiğince iyi bir ev sahibi olmak için çalışacağımızın sözünü veriyorum. Mutlulukla kalın.

Saygılarımla.
A. Melik ALTUNDAĞ
Mengen Aşçılar Federasyonu Başkanı

mengen1612201510

    Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.