DOLAR 32,5321 0.31%
EURO 34,6910 0.26%
ALTIN 2.491,920,36
BITCOIN 2044372-0,19%
Bolu
22°

KAPALI

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

r
r

ÖĞRENCİLER BELİRLİ BİR PUANA GÖRE ALINMALI

ABONE OL
29 Mart 2019 15:57
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Doç. Dr. Nihal Doğan / Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen MYO Müdürü

ÖĞRENCİLER BELİRLİ BİR PUANA GÖRE ALINMALI

Türkiye’nin ilk önlisans düzeyinde okulu olmasıyla ismini duyuran Mengen Meslek Yüksekokulu, Bolu İli’nin “Aşçılar Diyarı” olarak bilinen Mengen İlçesi’nde 1997 yılında kuruldu. Bu okuldan mezun öğrenciler, dünyanın her yerinde çalışmakta, ülkemizi ve Türk Mutfağı’nı başarıyla temsil ediyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen MYO Müdürü Doç.Dr. Nihal Doğan, öğrencilere sağladıkları stajla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Öğrencilerimizin, birinci sınıfın sonunda 60 iş günü mutfak ve ilgili bölümlerde yurtiçi veya yurtdışında zorunlu staj yapmaları ve başarılı olmaları şartı aranmaktadır. Öğrencinin sektörü tanımasını sağlamak, sektöre bakış açısını olumlu etkilemek, verimli ve etkili bir staj dönemi geçirmesini sağlamak amacı ile nitelikli yiyecek-içecek işletmeleri ve alanında uzman şefler öğretim elemanları tarafından belirlenmektedir. Stajları süresince öğrenciler, öğretim elemanları tarafından kontrol edilmekte ve değerlendirilmektedir.” Doç. Dr. Nihal Doğan, tüm mezunlarının istihdam sahibi olduğu aşçılık bölümünde okumak ve sektörde kariyer yapmak isteyen bireylerin, mutfağa ilgi duyan, planlama ve uygulama yeteneğine sahip, disiplinli, öğrenmeye istekli, tat alma ve koku alma duyuları gelişmiş, hayal gücü, yaratıcılığını kullanabilen, meraklı, araştırmacı, insan ilişkileri ve iletişim becerilerine sahip, yabancı dil bilen ve mesleki etik kuralları konusunda bilinçli olmaları gerektiğini söyledi.

Türkiye’de aşçılık/mutfak eğitimi; ortaöğretimde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, önlisans, lisans ve lisansüstü olarak üniversitelerde verilmekte olduğunu belirten Doç. Dr. Doğan, “Ayrıca meslek edindirme kursları ve kısa süreli özel kurslarda  da aşçılık eğitimi verildiğini görmekteyiz. Özellikle son beş yılda aşçılık eğitimi veren kurum sayısında oldukça ciddi bir artış olduğu gözlenmektedir” dedi. “Ülkemizde turizm, aşçılık, gastronomi ve mutfak sanatları bölümlerini içeren yükseköğretim kurumlarının hızlı artışına rağmen, sektörün nitelikli, belli alanlarda uzmanlaşmış ara eleman ihtiyacını karşılamada yetersiz kaldığı tespit edilmiştir” diyen Doğan, sektördeki sorunların giderilmesi ve aşçıların iyi bir eğitim ile mezun olabilmesi konusunda beş öneride bulundu: “Birincisi; eğitim sisteminin sektörün ihtiyacına göre planlanması gerekmektedir. İkincisi; aşçılık mesleği uygulamalı eğitimi gerektirdiğinden alt yapı ve fiziksel imkan açısından uygulama alanlarının, kullanılan araç ve gereçlerin sektörde kullanılan teknolojiye ve mesleğin özelliğine uygun olarak yapılandırılması gerekmektedir. Üçüncüsü; nitelikli, sektör ve mesleki deneyime sahip, alanındaki inovasyon çalışmalarını takip edebilme ve uygulayabilme bilgi ve becerisine sahip öğretim elemanı kadrosu oluşturularak aşçılık/mutfak/gastronomi bölümleri açılmalıdır. Dördüncüsü; öğrenciler belirli bir puana göre alınmalı ve kontenjanları uygulama dersleri göz önüne alınarak sınırlı olmalıdır. Beşincisi; mesleği tanıtan, teorik olarak edindiği bilgileri uygulamalarına imkan sağlayan staj dönemlerinin hem eğitim kurumu hem işletme bazında öğrencinin mesleki ve kişisel gelişimine katkı sağlayacak şekilde düzenlenmesi oldukça önemlidir.”

Kaynak;   egitimtercihi.com

????????????????????????????????????

    Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.