Mengeninsesi.com

Mengen’de Otlatma Sezonu Açıldı

İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü  İsmail TAŞ;  Merkez İlçe, Gerede Yeniçağa, Mengen ve Dörtdivan İlçelerinde Mera Komisyonu kararı ve Bolu Valiliği 2015-1 sayılı Genel Emri gereğince meralarda otlatma sezonunun başladığını söyledi.

Gıda ve Hayvancılık Müdürü  İsmail TAŞ;Hayvancılığımızın en önemli sorunların başında kaliteli kaba yem açığı olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Konu ile ilgili olarak Bolu Valiliğimiz de duyarlı olduğunu belirterek, üzerinde titizlikle durulan konuların başında kaliteli kaba yemin en ucuz olarak temin edildiği yerlerin çayır, mera, yaylak ve kışlak alanlarının korunması olduğunu ve Mera alanlarımızın daha verimli hale getirilerek üreticilerimizin daha karlı, sağlıklı ve sürdürülebilir bir hayvancılık yapabilmelerini konusunda gerekli desteğin sağlanması gerektiğini vurguladı. Mera, yaylak ve kışlakların bakım ve ıslahlarının yapılarak verimliliklerinin arttırılması, Mera Kanununa göre belirlenen kurallara uygun şekilde kullandırılması, denetlenmesi, korunması ve yem bitkileri ekilişlerinin arttırılarak kaliteli kaba yem açığının giderilmesi hedeflenmektedir. İlimizde bulunan meraların otlatma kapasitelerinin yetersiz olduğu, uygulanan mera ıslah ve amenajman projeleri ile mevcut meralarımızın otlatma kapasitelerinin arttırılacağı ve otlatma planlarının yapılarak meralarımızdan en iyi şekilde faydalanılarak, hayvancılığımız destekleneceğini ve gelişeceğini ifade etmiştir.

Otlatma başlangıcı nedeniyle İlimiz Merkez İlçe Yeniakçakavak köyünde yapılan etkinlikte konuşan İl Müdürü İsmail TAŞ;

  • “Üzerinde bulunduğumuz mera da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından finanse edilen,  Geçit kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü teknik desteği ve köylünün katılımı ile İl Müdürlüğümüzce Islahı tamamlanan bir meradır. Bu anlamda Yeniakçakavak köyünde bulunan 153 da Mera alanı ıslahı ile ilgili devlet vatandaş iş birliğinin en güzel örneklerinden biridir. Islah projesi ile birlikte köyün  % 13 kaba yem üretimi % 69′ a çıkarılması hedeflenmiş olup, bu anlamda  % 100 e yakın başarı sağlanmıştır. Bu proje ile meranın gübre ihtiyacı çalı kesimi ile köyün önemli geçim kaynaklarında olan manda yetiştiriciliğinin olmazsa olmazı su ihtiyacı karşılanması amacıyla sondaj kuyusu açılmış ve köylümüzün kullanımına sunulmuştur. 15 Nisanda başlayıp  – 15 Ekime kadar sürecek olan ve 180 günlük otlatma süresinin tüm çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
  • 1 (2)
Exit mobile version