Mengeninsesi.com

Mengen’den yetişen Futbol duayenleri ile spora özel

Futbol duayenleri ile spora özel

Mengen’in futbol duayenleri Mengen Belediyespor’un geleceği hakkında konuştu. Mengen’de futbolun öne çıktığı 1970’li dönemlerde başarılı sezonlar geçiren Ethem hoca, Ali Budak ve Mikro Mustafa anılarını yalnızca Bolu Olay Gazetesi ile paylaştı.

futbol_duayenleri_ile_spora_ozel_h33624

Özel Haber: Volkan YILMAZ   Bolu Olay
Mengen’de futbol denilince akla gelen üç isim Ethem Hoca, Ali Budak ve Mikro Mustafa ile futbola dair özel bir röportaj gerçekleştirdik. 1970’li yıllarda Mengen’de oynadıkları futbol ve spora gönül vererek başardıkları ile ön plana çıkan bu üç isim ile gerçekleştirdiğimiz bu özel röportajda anılarını bizlerle paylaşırlarken, aynı zamanda son dönemlerde bir türlü istenilen başarıyı yakalayamayan Mengen Belediyespor için neler yapılabilir sorusuna da cevap verdiler.

İşte o özel röportaj:

“Mengen spor cennetiydi”

1970’li yıllarda Mengen’de oynadığı futbol ile ön plana çıkarak ilk olarak Hacettepe formasını terleten ve daha sonra Boluspor ve Düzcespor’da da forma giyen ve Mengen’e döndükten sonra da büyük işler başaran Ethem Hoca spora dair şunları söyledi. “İstanbul’da benim lisansım Küçük Şeytanlar diye bir takımda çıktı. Daha sonra 1963 yılında Mengen’e döndüğümde Fahri abi benim lisansımı çıkartmış. Boluspor’un seçmelerine gittim. Ardından Ankara’ya gittim Hacettepe’nin seçmeleri kazandım ve 1 sene orada oynadım. Ondan sonra askere gittim ve muhafız birliğinde oynadım. Askerden sonra Boluspor’a döndüm ve 32 maçın 25’inde kadroya girdim. Bir daha ki senede paramı vermedikleri için sinirlendim ve DÜzcespor’a gittim. Düzcespor’da oynarken Ispartaspor’da eski Beşiktaşlı Sebahattin Abi beni takımına çağırdı. Ancak Düzcespor beni bırakmadı. Ondan sonra Düzcespor’dan lisansımı aldım ve Mengen’e geri döndüm. 74-75 sezonunda Mengenspor’da hem antrenörlük yaptım hem de futbol oynadım.

Mengenspor’un adı 1970’li yıllarda Mengen Gençlikti. O yıllarda Mengen’in ne kapalı spor salonu nede açık sahaları vardı. Ancak bunların olmamasına rağmen Mengen Gençlik voleybolda en kötü üçüncü oluyordu. Basketbolda ise hep ilk 5’e girmiştir ve futbolda da her sene iddialı bir takım olmuştur. Ben 1974’de Düzcespor’u bırakıp Mengen’e döndüğüm zaman atletizmde de derece aldık. Yani o yıllarda Mengen spor cenneti bir yerdi. Mengen’de o yıllarda olay şuydu, gece de gündüz de spor yapacaksın. Biz böyle yetiştik ve yetiştirdik. Biz Mengen’e professiyonelliği sokmadık. Yani biz Mengen’e para sokmadık. Biz spora gönlümüzü vererek yaptık. Mengen’e 1997 yılına kadar paralı futbolcu girmedi. Ben 1974 yılında Mengen’e geldiğim zaman şunu söyledim, Üniversite’de Vehbi diye Çanakkaleli efendi bir çocuk var. Onun dışında takıma yabancı bir futbolcu kabul etmem dedim. Hep yerli futbolculara önem verdim. Onların meyvesi de işte Mengenspor için her şeyini vermiş. Mikro Mustafa ve Ali Budak’tır. Bizim futbol oynadığımız o yıllarda bir disiplin, sevgi ve saygı vardı. Örneğin kötü oynadığımız bir maçı bile 1-0 ya da 2-0 kazansak bile otobüse bindiğimiz zaman ben konuşmadan kimse konuşamazdı. Yani takımda hep bir disiplin vardı. Bu disiplinde, sevgi ve saygıdır. Biz hiçbir zaman siyaseti takımımızın içine sokmadık. Ben o yıllarda Cumhuriyet Halk Partisinin gençlik Kolları Başkanıydım. Ama hiçbir şekilde ben soyunma odama siyasi bir gazetenin girmesine izin vermedim. Çünkü biz sporcuyuz. Ben bu takıma dönem dönem geldim ve 3 defa ikinci amatöre düşürdüm ve 3 defa şampiyon yaptım. Ben bu takıma geldiğim zaman Bolu’da herkes, Şampiyon Mengen’de ikinci kim olacak diye düşünürdü.

Ben Değil Biz Olduğumuzda Başarı Sağlanır

O yıllarda Mengen’de hiçbir zaman ben yoktu, hep bizler vardı. Ama biz gittikten sonra hep ben oldu. O yıllarda bizim antrenmanımızı 300 kişi izlerdi. Antrenmanlarımız maçlardan iyi geçerdi. Biz Mengen’in başına geldiğimiz de buraya gelmeyen hakemler bile Mengen’e gelmek için sıraya girerlerdi. Çünkü takımın başında Ethem varsa olay çıkmaz derlerdi. O dönemde Mengen bir bütün olarak hareket ediyordu. Ben yok, biz yani Mengen vardı. Başarı da buradan geliyordu. Ne zaman ki siyasiler biz dedi, o zaman Mengen’de sporun bütün dalları gerilemeye başladı. Yeniden biz olursak, Mengen eski günlerine, hak ettiği yere kısa sürede gelecektir.

Mengen’in ayağa kalkması için bir kere Belediye Başkanları elini ayağı çekecek. Sadık Erdoğan’dan itibaren hiçbir Belediye Başkanı gelip de maçımızı izlemedi. Aslında Belediye Başkanlarının hepsi iyi niyetli, hepsi iyi bir şeyler yapmak istiyorlar. Ama kadrolarını kuramıyorlar. Mengenspor’u tekrar ayağı kaldırmak için eskinden burada top oynamış insanları toplamak gerekiyor. Gençlerimiz artık top oynamak yerine bir internet sevdasının peşine düştü ve evden çıkıyorlar. Benim zamanında buradaki gibi bir kapalı spor salonu olsaydı kimse beni oradan çıkartamazdı. Ben oradayım diye buradaki gençleri de çıkartamazlardı. Bu gençlerin başına gerçekten saygı duyacakları bir ağabeyin gelmesi gerekiyor. Mengen’de sporcu olmayıp da başka bir şey olmak gerçekten çok büyük bir terbiyesizliktir. Çünkü Mengen spordan başka herhangi bir aktivitesi olmayan bir yerdir”

Mengen’e Profesyonellik Ali Budak’la Geldi

Mengen’e ana profesyonellik ilk Ali Budak ile girmiştir. Ali Budak ben bu takımı şampiyon yapacağım diye kulübe para soktu ve transfer yaptı. Keşke yapmasaydı, bu kulübe en büyük zararı verdi. Çünkü Ali Budak’ın verdiği parayı kimse vermedi ve Mengen ondan sonra dağıldı. Bu konuda da Ali Budak’ı yapmama konusunda çok uyardım. Mengen’de futbolu başkanlar değil. Başkanların kendilerine göre seçtiği yöneticiler bitirdi. Yani başkanlar spordan yetişmiş hiçbir yöneticiyi yanlarına almak istemedi.


“Karnımızı zeytin ekmekle doyuruyorduk”

Çok zor şartlar altında futbol oynadıklarını fakat buna rağmen canla başla mücadele ederek terlerinin son damlalarına kadar savaşarak futbol oynadıklarını dile getiren Mengen’in futbol denilince akla gelen isimlerinden Ali Budak’ta şunları söyledi. “Ali Budak mağlubiyeti kabul etmeyen bir insandır. Sağolsun Ethem abi ve Ziya abi bize emek verdiler. Bizde onların bizi sevmelerinin bedelini sahada canımızla, dişimizle, terimizle vermeye çalışmışızdır. Bolu liginde şampiyon olacağımız zaman Boluspor’un sahası kötü diye tatil ettiler ve bizi şampiyon yaptırmadılar. Biz top oynadığımız yıllarda karnımızı zeytin ekmekle doyuruyorduk. Kendi imkanlarımızla biz Mengen’i şampiyon yapmak için çok uğraşıyorduk. Ben Belediye Başkanı olduğum zamanlarda Mengen Gençliğin ismini gençlerimize sahip çıkmak için Mengen Belediyespor yaptım. O dönem de ben Mengen Belediyespor için ineğimi, öküzümü sattım. Cebimden o zamanın parasıyla 25 milyar para çıktı. Belediye Başkanlığından 75 milyar borç ile ayrıldım. Benim zamanımda Mengen Belediyespor’u şampiyon yaparak, play oflara katıldık. Ben Mengen’de 72 yılından 80 yılına kadar oynadım. Ondan sonra 6 yıl top oynamadım. Ama bu 6 yıl boyunca da karda kışta antrenman yapmaya devam ettim. Daha sonra 86 yılında Tatvanspor’da profesyonel oldum.”

“Tüm zorluklara rağmen futbolcu oldum”

Son olarak yaşadıkları bütün zorluklara rağmen futbolcu olmayı başaran ve bir çok kulüpte futbol oynayan Mengen’in yetiştirdiği nadir futbolculardan Mikro Mustafa’da kısaca hayatını şu şekilde anlattı. “Ben Orman İşletmesinde Babam çalıştığı için lojmanlarda doğdum. Küçüklüğümde hep taşlara ayağımı vurarak giderdim. O zamanlarda İşletme müdürü babam benim hakkımda bu topçu olacak herhalde demiş. Ondan sonra bunun adını mikro Mustafa koyalım demiş. Ondan sonra Ethem hocam elimden tuttu ve tüm zorluklara rağmen futbolcu oldum. Ben Boluspor’dan sonra Konya’ya gittim. Daha sonra Karabükspora geldim. Karabükspor’dan Erdemirspora geldim. Oradan da Düzcespora gittim. Sonra Tekrar Erdemir’e döndüm ve orada bir işe girdim çalıştım. Oradan da emekli oldum ve Mengen’e döndüm.

Exit mobile version