02 Ekim 2024 Çarşamba
Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, Mengen’de gençleştirme çalışmalarını yerinde inceledi.
Bölge Müdürü Mahmut Şentürk devam eden ormancılık faaliyetlerini yerinde görmek ve denetimlerde bulunmak üzere Mengen Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret etti.
Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, Mengen Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Kaynarca ve Akkaya Orman İşletme Şeflikleri 2024 yılı programında yer alan gençleştirme çalışmalarını inceleyerek, çalışmalar hakkında İşletme Müdürü Emre Koçak’tan bilgi aldı.
Gençleştirme çalışmalarında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi ve tecrübelerini aktaran Bölge Müdürü Mahmut Şentürk’e Bölge Müdür Yardımcısı Yılmaz Yıldız, İşletme Müdürü Emre Koçak, işletme müdür yardımcıları ve işletme şefleri eşlik etti.
Mengen’de ambulans ile hafif ticari aracın çarpışması kamerada
Bolu’nun Mengen ilçesinde hasta taşıyan ambulans ile çarpışan hafif ticari aracın sürücüsü yaralanırken, kaza anı ise bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı.
Kaza, akşam saatlerinde Mengen ilçesi D-750 karayolu üzerinde meydana geldi. Bartın’dan Ankara’ya hasta sevk ettiği öğrenilen Halil K. yönetimindeki 74 ABH 050 plakalı ambulans, yan yoldan çıkan Ali Osman K. yönetimindeki 14 KE 335 plakalı hafif ticari araçla çarpıştı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü Ali Osman K. yaralandı. Yaralanan sürücü sağlık ekiplerince kaldırıldığı İlçe Devlet Hastanesinde tedaviye alındı.
Öte yandan kaza anı ise bir iş yerinin güvenlik kamerasına yansıdı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.
Bolu’nun, ‘aşçılar diyarı’ olarak bilinen Mengen ilçesinden çıkan ve Kuşadası’nda yerel lezzetleri âdeta bir sanat dalına dönüştürerek sunan dünyaca ünlü aşçıbaşı Fahri Çörtoğlu yaz sezonunun en çok konuşulan isimlerinden biri oldu.
Geçtiğimiz günlerde, Mengen’de düzenlenen Aşçılık Festivali’ne, Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği (KUPAD) ile katılarak gerek misafirperverliği ve gerekse de sunumunu yaptığı lezzetler ile ziyaretçilerin dikkatini çekmeyi bir kez daha başaran ünlü aşçıbaşı Fahri Çörtoğlu, sezon boyunca sanatını konuşturarak adından sıkça söz ettirmeyi başardı. Hazırladığı yöresel lezzetleri sanat eseri şekillerinde sunarak özellikle yerli ve yabancı turistleri büyük beğenisini kazanan Çörtoğlu, sanatının sırrını anlattı.
‘MENGEN’İN EN BÜYÜK ÖZELLİĞİ ÜNLÜ AŞÇILAR YETİŞTİRMESİDİR’
Bolu’nun Mengen ilçesinin en büyük özelliğinin, geçmişten bugüne, babadan oğula geçercesine devam eden gelenekle çok ünlü aşçılar yetiştirmesi olduğunu anlatan ve bugün Kuşadası Antik Kamer’de ziyaretçileri ile buluşan aşçıbaşı Çörtoğlu, aşçılık mesleğine başlama hikayesini anlatarak, ‘Mengen’in; şimdiki adıyla Gökçesu ve eski adıyla Çakırlar köyünde doğdum. 15 yaşında gurbete çıktım ve mesleğe İstanbul’da o yılların meşhur Ziya restoranında bulaşıkçılıkla başladım. Aşçılık bugün için yalnızca yemek yapmak ve bu lezzetleri yedirmek olarak düşünülemez. Hani bir söz vardır, ‘Kalbin yolu mideden geçer’ diye bu aşçılığın ne denli bilgi ve beceri isteyen bir iş olduğunu açıklıyor’diyor.
‘MENGEN’DE HER AİLEDEN MUTLAKA BİR AŞÇI ÇIKMASI TARİHSELDİR’
Mengen’in geçmişten günümüze aşçılar diyarı olarak tanındığını anlatan Çörtoğlu, ‘Mengen’de her haneden muhakkak bir aşçı çıkar, Mengen’ in bu ünü tarihseldir. Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethettikten sonra saray aşhanesini Mengenli Yakup Ağa adlı bir paşaya kurdurur. Buranın sorumluluğu da ona verilir. Mengen’ li Yakup Ağa’ nın işe başlamasından kısa bir süre sonra yeğeni iş bulmak umuduyla yanına gelir. Yakup Ağa yeğenini saray aşhanesinin bulaşıkhanesinde çalışmaya gönderir. Çok zeki ve çalışmayı seven bu usta gün gelir saray aşhanesinin aşçıbaşısı olur. Mengen’ de ki yakınları ve arkadaşlarını da yanına çağırarak onları aşçı olarak yetiştirir. Böylece saray aşhanesi ve mutfağı da adeta bir aşçılık okuluna dönüşür. Buradan yetişen ve ünlenen Mengenli aşçılar paşa ve beylerin aşçıları olurlar. Mengenli aşçılar zamanla büyük kentlerde ve bütün Osmanlı kentlerinde aşçılığı ele alarak üne kavuşurlar. Aşçılık mesleği olduğu kadar o günden bu güne kadar babadan oğula geçen meslek ve sanat olarak devam eder gider. Anlayacağız, Mengen bir aşçılık okuludur.
‘HZ. MEVLANA’NIN TOPLUMU AYDINLATAN FİKİRLERİNDEN BİRİ DE YEMEK ÜZERİNEDİR’
Hz Mevlana’da, toplumu her yönüyle aydınlatan fikirlerini çeşitli sembollerle açıklamıştır. Bu sembollerden biri de yemektir. ‘Hayatım hamdım, piştim, yandım sözlerinden ibarettir’ sözü hayat felsefesini yemek terimleri ile açıklamaktadır. Döneminin yemek kültürünü bir arşiv niteliğinde bizlere armağan etmiştir. Aşçılık ayrıca kutsal bir meslektir. Evlerimizde pişen en güzel yemekler, başımızın tacı annelerimizin elinden çıkmaktadır. ‘İyi aşçı kimdir?’ diye sorulduğunda verdiğimiz tek cevap ‘Annelerimizin yaptığıdır diye yanıtlarız, çünkü analık kutsaldır’
YEMEK PİŞİRMEK VE BU İŞİ SANATA ÇEVİRMEK BENİM YAŞAM KAYNAĞIMI OLUŞTURUYOR’
Hem yemek pişirirken, hem bu işi bir meslek olarak yaparken zevk alırım. Yaratıcı aşçılık, yeteneğin yanı sıra çok farklı şeyleri görmek, farklı disiplinleri bilmek, meselelere değişik açılardan bakabilmek gibi vasıfları ve becerileri de göz önüne alıyorum. Aşçılık mesleği sadece yemek yapmaktan ibaret değildir. Bir aşçı, bakış açısını ve kişisel motivasyonunu geliştirilmeli, azimli ve kararlı olmalıdır. Tüm bunları uygulayabildiğinde başarının kendiliğinden geleceğini vurgulayabilirim. Ben bir yanda da buza şekil veren biri olarak da bilinirim. Görsel bir sunum tekniği haline getirirken özel çaba ve gayret ile hep en iyisini yapmayı düşünürüm. Hayatımda kilometre taşları hep vardır ve onları aşarken mücadele ruhunu hiç kaybetmem. Mesleğe yeni başlayan arkadaşlarımın da mücadele ruhunu kaybetmeden pes etmemelerini istiyorum.
(Bolu), (DHA)- BOLU’da kapalı olan madene, tek başına, bakım yapmaya giren İsa Ceylan (38), yerin 150 metre altında çalışırken vagonların arasına sıkışıp yaşamını yitirdi.
Olay, saat 13.30 sıralarında, Mengen ilçesi Gökçesu beldesindeki özel şirkete ait maden ocağında meydana geldi. Maden işçisi İsa Ceylan, bakım yapmak için kapalı olan, üretim yapılmayan kömür ocağı madenine girdi. Tek başına, yerin 150 metre altında bakım çalışması yapan Ceylan, maden ocağında iki vagonun arasına sıkışıp, hayatını kaybetti.
İsa Ceylan uzun sıra dışarı çıkmayınca, madenin bekçisi yetkililere haber verdi. İhbar üzerine sağlık ve jandarma ekipleri ile kurtarma çalışması için beldedeki diğer ocaklarda çalışan işçiler, bölgeye sevk edildi. Maden işçileri, ocakta vagonların arasına sıkışan işçinin cansız bedenini alıp, dışarı taşıdı. Jandarma ve Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından İsa Ceylan’ın cansız bedeni, otopsi için Mengen Devlet Hastanesi’nin morguna kaldırıldı.
12 Eylül 1980 darbesinin 44. yıl dönümünde, Ülkü Ocakları Mengen İlçe Başkanlığı, ülkücü şehitleri anma programı kapsamında özel bir fotoğraf sergisi açtı. Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilen sergide, özellikle ülkücü şehitlerin fotoğrafları ve onlara ait bilgiler yer aldı. Sergi, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü ve yoğun bir katılımla ziyaret edildi. Ülkü Ocakları İlçe Başkanlığı, serginin, geçmişte hayatını kaybeden ülkücülerin anısını yaşatmak ve onların mücadelesini unutturmamak amacıyla düzenlendiğini belirtti. Anma programı, duygusal anlara sahne oldu ve katılımcılar, şehitler için dualar etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.