Bolu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 250 çiftçiye 650 paket dane mısır ve yağlık ayçiçeği tohumu dağıtıldı. Tohumlarla yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda ekim gerçekleştirilecek. Bolu’da 2015 yılında 7 dekarlık alanda deneme çalışmalarıyla başlayan dane mısır ekimi 2020’de 10 bin dekara çıkarken, bu yıl bu alanın 12 bin dekar olacağı tahmin ediliyor.
Haber: Aslı Akış
Tohum dağıtım törenine Bolu Valisi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Vahdettin Çiftçi, Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, Bolu Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı, daire müdürleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.
2021 yılı Tarım ve Orman Bakanlığında arz açığı olan ürünlerin desteklenmesi kapsamında Bolu Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne aktarılan ödenek ile 2021 yılı yazlık ekimlerle kullanılmak üzere dane mısır ve yağlık ayçiçeği dağıtımı planlandı.
“%50 DESTEKLİ ÖDENEK GÖNDERİLDİ”
Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet Murat, Bakanlık tarafından 2020 yılı sonbaharında başlatılan %50 destekli tohumluk dağıtım projesi kapsamında ilimize ödenek gönderildiğini belirterek; “Gelen ödeneğin bir kısmı ile sonbaharda yem bitkisi tohumu, macar fiği ve yem bezelyesi alarak ağırlıklı olarak ilçelerdeki üreticilerimize dağıtımım gerçekleştirdik. Kalan ödeneği de 2021 yılında kullanmak üzere il özel idaremizin hesaplarına aktardık. Ayrıca aynı dönemde il özel idaremizin desteği ile de aynı yem bitkisi tohumlarını alarak yine ilçelerimizdeki çiftçilerimize vermiştik. 2021 yılı için il özel idaremiz tarafından İl Müdürlüğümüze 350 bin TL ödenek ayrılmış olup bunun 50 bin TL si ile toprak analizi, geri kalan kısmı ile de tohum dağıtımı vb. projeler uygulanacaktır. (Göynük, Mengen, Mudurnu, Seben, Kıbrısçık toplam 10.500 kg – 5 ilçe 280.000 TL %50 destekli” şeklinde konuştu.
“600 ADET STRAFOR FENNİ BOŞ KOVAN DAĞITIM PROJESİNİ UYGULAMAYA KOYACAĞIZ”
2021 yılında il özel idare hesaplarında bulunan ödenek ile özellikle arz açığı olan ürünlerin üretimini artırmak için yağlık ayçiçeği ve dane mısır tohumu projelerini uygulamaya devam edeceklerinin altını çizen Murat; “Aynı ödenek ile 80 dekar civarında ahududu, böğürtlen bahçesi, 40 dekar çilek bahçesi, Arıcılar birliği üyelerimize vermek üzere 600 adet strafor fenni boş kovan dağıtım projesi gibi değişik projelerimizi yine %50 ile %75 oranlarında destekleyerek önümüzdeki günlerde uygulamaya koyacağız” diye konuştu.
“TOHUMLUKLAR 4500 DEKAR ALANDA EKİLECEK”
İzzet Murat, dağıtımına başladıkları 650 paket dane mısır tohumu ile merkez ilçe köylerinde ekimi yapılan mısırın yaklaşık yarısını 4.500 dekar dağıtmış olacaklarını aktararak; “Amacımız ülkemiz üretiminin yaklaşık üçte birini gerçekleştiren kanatlı sektörümüzün önemli girdilerinden olan ve sadece merkez ilçemiz ova köylerinde tarımı yapılan dane mısır üretim alanlarını artırmak ve üreticilerimize ucuz girdi temini yapmaktır. Bu ve benzer projelerin uygulanmasında her zaman yanımızda olan sayın valimiz Ahmet Ümit beye, proje ödeneklerin ilimize gelmesinde büyük payı olan Sayın Bakan Yardımcımız Fatih Metin ‘e, Milletvekillerimiz Sayın Arzu Aydın ve Sayın Fehmi Küpçü ‘ye, il özel idaremize ve projelerin uygulanmasında emeği geçen tüm mesai arkadaşlarıma teşekkür eder hepinize saygılar sunarım” ifadelerini kullandı.
“EK TOHUMUN HASINI ÇEKME ÜRÜN YASINI”
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Vahdettin Çiftçi, tarımsal verimi etkilene en önemli faktörlerden bahsederek; “Tarımsal verimi etkileyen en önemli faktörler hepimiz de biliyoruz ki; iklim, toprak şartları ve tohumluktur. İklim ve toprak şartlarını düzenlememiz, iyileştirmemiz ya da değiştirmemi mümkün değildir. Tek müdahale edebileceğimiz konu tohumluk olduğu için verimlilikte önemli. Hatta verimin garantisi diyebiliriz.
“Ek tohumun hasını çekme ürün yasını” atasözünü de anımsatan Çiftçi; “Bu tohumlar has tohumlar. İnşallah bol ve bereketli ürünler alırsınız” dedi.
“2020 YILINDA 88 MİLYON TL TUTARINDA DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILDI”
Bolu Valisi, İnsanoğlunun en kadim geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğuna işaret ederek; “Tarım dendiği zamanda tohum, toprak, ekim, dikim gelir. Neticede bunları ortaya koyacak emek akla gelir. Hayatımızın en temel ihtiyacı olan gıda maddesi olan ekmeği üreten neticede hayvanlığı yürüten, tarım ve hayvancılıkla uğraşan kişilerdir. Ülkemizde bunun sıkıntısını hiç çekmedik. Her geçen gün toprağın kıymetini daha güzel anlıyoruz. İklimin değerini daha güzel kavrıyoruz. Hayvancılığın ne demek olduğunu bütün toplum kademelerinde daha güzel bir şekilde kavrıyoruz. Aynı zamanda sadece çiftçilerimiz ya da hayvancılarımız özellikle devletimizde bu konunun üzerine hassasiyetle duruyor. 2020 yılı içinde ilimiz genelinde 88 milyon TL tutarında destekleme ödemesi yapıldı.” diye konuştu.
“İLİMİZDE 118 BİN HEKTAR EKİLEBİLİR ALAN VAR”
İlimizde toplamda 118 bin hektar ekilebilir alan ile 35 bin hektar mera da tarımsal faaliyetlerin yürütüldüğü ifade eden Bolu Valisi; “Bunların dışında 532 bin hektarda orman alanımız var. 118 bin hektar alanın büyük çoğunluğu da sulanabilir olma kaydıyla çok büyük önem arz eden bir yer. Böylesine güzel bir ilde hep beraber bunun bilincinde olmamız lazım. Biz bunun öncülüğünü yapmaya gayret ediyoruz” dedi.
“BOLU OVASI 6 BİN 500 HEKTAR ALANA TEKABÜL EDİYOR”
Bolu Valisi, Bolu ovası ile ilgili de bilgiler vererek; “Bu alan 6 bin 500 hektara tekabül ediyor. Diğer taraftan yeni bir ova teklif ettik bakanlığımıza resmi gazetede yayınlanmak üzere gönderdik. Burası Dörtdivan-Gerede ovası. İnşallah Dörtdivan-Gerede ovasıda 15 bin 600 hektarlık bir alan 1.sınıf tarım arazisi oralara kolay kolay kimse giremeyecek. En güzel şekilde korunacak. Bolu ovasıyla beraber gelecek nesillerimize bu toprakları tertemiz ulaştırmanın yollarını hep beraber arayacağız. Bunu bulacağız” ifadelerini kullandı.
Günün anlam ve önemine ilişkin yapılan konuşmaların ardından 250 çiftçiye 650 paket dane mısır tohumu verildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.