Aşçılık mesleğine katkıda bulunmak için AŞOMDER (Aşçılık Okulu Mezunları Derneği) tarafından Mengen’de düzenlenen ve dünyada başka bir örneği olmayan IV. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.
22 Nisan’da kamp ateşinin yakılmasıyla başlayan eğitimler, her gün sabahtan akşama kadar yoğun bir biçimde, aralıksız olarak devam etti.
Ulusal Aşçılık Kampı; önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye’nin farklı illerindeki üniversitelerin “Aşçılık” programları ile “Gastronomi”, “Gastronomi ve Mutfak Sanatları”, “Mutfak Sanatları ve Yönetimi” bölümlerinden öğrencilere ve öğretim elemanlarına yönelik olarak gerçekleştirildi. Bu sene kampa gösterilen ilgi artarak, katılımcı sayısı 56 üniversitenin 73 biriminden 213 kişiye ulaştı.
Ülkenin en prestijli otel ve restoran mutfaklarında şef olarak çalışan, kendi restoranını işleten ya da mesleğine akademisyen olarak devam eden AŞOMDER üyelerinin mesleki incelikler ve vizyon kazandırma amacıyla verdikleri eğitimler katılımcıları oldukça etkiledi.
Katılımcılar; dana, kuzu, ördek, tavuk, deniz mahsulleri, sushi, makarna ve hamur işi, pirinç, kurubaklagil ve tahıl başlıkları altında eğitimler aldılar. Uygulamalı pastacılık ve ekmek eğitimlerinin de verildiği kampta ayrıca; yemek ile sanat ilişkisi, sosyal medya kullanımı, insan kaynakları, hijyen, porselen gibi konular hakkında da seminer ve paneller gerçekleştirildi. Stilistlik ve gıda güvenliği eğitimleri de öne çıkan diğer eğitim başlıkları arasındaydı.
Soya Sosu, Junichi Sawano tarafından anlatıldı
Zengin ve nitelikli eğitim içerikleriyle öne çıkan kampta Kikkoman’ın Avrupa pazarlama müdürü Junichi Sawano, Ekol Food’un özel etkinliğinde yer alarak soya sosu eğitimi verdi. Tüm katılımcıların hazır bulunduğu ve ilgiyle dinlediği eğitimde Sawano, nitelikli soya soslarının özelliklerini anlatarak, Çin soya sosu ile Japon soya sosu arasındaki farklılıklara değindi.
Tonlarca malzeme tüketildi
Yedi gün boyunca kampta verilen eğitimlerde toplam bir ton tavuk, bir ton kırmızı et ve şarküteri, 400 kg deniz mahsulü, 200 kg bulgur, 200 kilogramın üzerinde bakliyat ve yaklaşık 500 kg yağ tüketildi. Eğitim boyunca 1,5 ton süt ürünü, 2.500 adet yumurta ile 3.000’in üzerinde ekmeğin yanı sıra bir kamyon dolusu içecek ve iki kamyonet dolusu taze sebze meyve kullanıldı. Ayrıca hijyeni sağlamak için yaklaşık bir kamyonet dolusu kâğıt ve kimyasal temizlik malzemesi sarf edildi.
Stajyerler davul-zurnayla uğurlandı
Aşçılık Lisesi’nde okuyan öğrenciler yazları çalışacakları otellere gönderildi. Mengen’de geleneksel olarak, her yaz başı staj döneminde asker uğurlaması gibi, davul-zurna eşliğinde ve oyunlarla giden 210 genç aşçı adayı için, kamp alanından altı otobüs kalktı. Otobüsler gençleri, Antalya ve İzmir gibi turizm bölgelerinde staj yapacakları yerlerine bırakacak.
Çalıştay gerçekleştirildi
Bu yıl kamp bünyesinde önceki yıllardan farklı olarak çalıştay yapıldı. Türkiye genelindeki 56 üniversitenin öğretim elemanları dört aşamada gastronomi/aşçılık eğitiminde “uygulama dersleri” temasında gerçekleşti. Çalıştay süresince “sorunlar”, “eksiklikler”, “fırsatlar” ve “çözüm önerileri” belirlendi. Nihayetinde hazırlanan rapor kısa sürede ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılacak.
İki kitap için imza günü düzenlendi
Kampın son gününde AŞOMDER üyeleri olan Murat Aslan “Bir Aşçının Dünlüğü” kitabını, Anadolu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Osman Güldemir ise “Bir Osmanlı Yemek Yazması Kitabüt Tabbahin” kitaplarını kamp çadırında imzaladılar. Genç aşçı adayları kitaplarını imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturdular. Kamp organizasyonunda ve eğitimlerinde aktif olarak rol alan Aslan ve Güldemir’in kitapları Kamp’ın eğitim vurgusunda ayrıca önemli görüldü.
Tencere tavalarla perküsyon gösterisi
Gala gününde aşçıların, öğrenci ve öğretim elemanlarının, ilgili derneklerin, destekçi firmaların ve protokolün katılımıyla bando eşliğiyle Mengen’de bir kortej yapıldı. Müzik eşliğinde ilerleyen kortej sokaklarda renkli gösterilere sahne oldu. Kortejin ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Kampüsü bahçesinde toplu fotoğraf çekimleri gerçekleştirildi.
Katılım ve teşekkür belgelerinin takdim edildiği törenin ardından, aşçıların tencere ve kepçelerle yaptığı coşkulu perküsyon gösterisiyle ve eğlencelerle IV. Ulusal Aşçılık Kampı sona erdi.
Proje destekçileri
Ulusal Aşçılık Kampına önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediyesi ve Öztiryakiler A.Ş. proje ortağı olarak destek verdi.
Endüstriyel mutfak ana destekçisinin Öztiryakiler A.Ş. olduğu kampın ana gıda destekçiliğini Pınar, Ekol Food, Üçelli Et ve Güneyler Tarım; eğitim destekçiliğini Hilton İstanbul Bomonti, Porland, Hünkar Bakliyat, Unilever Food Solutions, Barilla, Gedik Piliç İstanbul Gıda ve Uno üstlendi.
Metro Toptancı Market, Marmara Su Ürünleri, Vizyon Gıda, Bekir Hoca, Berrak Gıda, Katsan Ovalette, Lipton, Algida, Wood in Food, Hazz Macaron, 4S Flika Sigorta, Alikar Soğutma ve Çerez Pazarı kampın ürün destekçiliğini; Coca Cola geçtiğimiz sene olduğu gibi bu sene de içecek destekçiliğini üstlendi. Profesyonel temizlik ve hijyen destekçisi WinterHalter; üniforma destekçisi ise White Uniform oldu.
Kamp hakkında daha fazla bilgi edinmek için http://www.ascilikkampi.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.
https://www.instagram.com/explore/tags/ascilikkampi/
https://www.facebook.com/ascilikkampi/
https://twitter.com/Ascilikkampi
***
AŞOMDER Hakkında
Türkiye’nin 1985’te eğitim vermeye başlayan ilk ve tek aşçılık okulu Mengen Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi 1992 yılında ilk mezunlarını vermiştir. Bu tarihten itibaren Türkiye’de Aşçılık sektörüne yön vermeye başlayan okulumuz ilerleyen yıllarda sektörün önde gelen kurumu haline gelmiştir. Yiyecek-içecek sektörü dünyada ve Türkiye’de hızla gelişip, ekonomik ve kültürel anlamda dünya üzerindeki önemini artırırken, hızla büyüyen yiyecek içecek sektörünün gelişimine ve güncel uygulamalara uyum sağlamayı başaran Mengen Aşçılık Okulu, sektörün dinamizmine ayak uydurarak hızla gelişmiştir.
Mengen Aşçılık Okulu, öğrencilerine sorumluluk alma ve girişimcilik konularında gereken öz güven temelini sağlamış, bunun sonucunda da dünya çapında aşçılık mesleğinin temsilcisi olan başarılı bireyler yetiştirmiştir. Türkiye’de yiyecek içecek sektöründe çok önemli bir konuma sahip olan Mengen Aşçılık Lisesi mezunları, gelişen sektörde daha güçlü, daha organize ve daha faydalı olabilmek adına 2007 yılında Mengen Aşçılık Okulu Mezunlar Derneği’ni kurmuş ve Mengen Aşçılık Lisesi mezunlarını tek bir çatı altında toplamıştır. Derneğin kısa adı AŞOMDER olup derneğin genel merkezi İstanbul’da yer almaktadır.
AŞOMDER 2700’den fazla mezun üyesi ile yürüttüğü ve gönüllü destek sağladığı sosyal sorumluluk projelerinde rol alarak aşçılık mesleği alanında sivil toplum faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. AŞOMDER’in gerçekleştirdiği en büyük ve en önemli organizasyon, ilkinin 2015 yılında düzenlendiği “Ulusal Aşçılık Kampı”dır. Derneğin bünyesinde geliştirilmiş olan ve derneğin yürütücü rolünü üstlendiği organizasyonun her sene etki alanını ve katılımcı sayısını genişleterek geleneksel hale getirilmesi hedeflenmektedir.
AŞOMDER; dâhil olduğu sorumluluk faaliyetleriyle toplum içindeki karşılıklı etkileşim sürecinde bireylerin edindikleri hoşgörü, ılımlılık, uzlaşma, kamusal tartışma pratiği, gönüllülük, muhalif düşüncelere saygı gibi demokratik tutumların ve kültürü geliştireceğine ve topluma yayılacağına inanmaktadır. Bu nedenden dolayı AŞOMDER, sürdürülebilir etkiler yaratmak için katkıda bulunduğu projelerin uzun soluklu olmalarına ve toplumsal anlamda fayda üretmelerine dikkat etmektedir. Ulusal Aşçılık Kampı, AŞOMDER’in değerlerini ve vizyonunu yansıttığı en güzel örnek olarak ortaya çıkmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.