DOLAR 34,7542 0.05%
EURO 36,5292 -0.04%
ALTIN 2.956,000,19
BITCOIN 33539671,61%
Bolu

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

r
r

Mengen’de dünya mutfaklarına şef yetişiyor

ABONE OL
5 Ocak 2023 07:14
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aşçılar diyarı Bolu’nun Mengen ilçesinde bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mengen Aşçılık Meslek Yüksekokulu, dünya mutfaklarına aşçı “ihraç ediyor”.

Mengen Aşçılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nihal Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulun 1997 yılında kurulduğunu, 18 yıllık tecrübeyle sektör deneyimi olan akademik ve idari personeli ile alanda ihtiyaç duyulan ara eleman yetiştirdiğini söyledi.

Okulda 2015-2016 eğitim öğretim yılı içerisinde 201 öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Doğan, “Okulumuzda açıldığı günden itibaren 500 şef yetiştirildi ve dünyanın değişik ülkelerinde çok başarılı bir şekilde hem Türk mutfağını hem dünya mutfağını oldukça iyi bir şekilde temsil etmekte” dedi.

Doğan, amaçlarının Türk mutfak kültürünü, geleneğini, prestijini, Osmanlı saray mutfağının kıskandıran mirasını dünyaya tanıtacak, bu zenginliği paylaşacak, Türk ürünlerinin değeri ve kalitesi hakkında bilinç sahibi ve bunları ihraç edebilecek kapasiteye sahip profesyonel mutfak şefleri yetiştirmek olduğunu vurguladı.

Buradan mezun olan öğrencilerinin, dünyanın birçok ülkesinde görev yaptığını bildiren Doğan, “Mezunlar, yıldızlı otellerde ve çok başarılı sektörlerde çalışıyor. Singapur’dan Almanya’ya, Amerika’ya, Uzak Doğu’ya birçok ülkede aşçılarımız çalışıyor. Mezunlarımız her yerde var” şeklinde konuştu.

-“Kontenjanımız her yıl doluyor”

Doğan, öğrencilerin eğitimleri sırasında, Osmanlı saray ve dünya mutfağından soğuk mezeleri, mutfak adabını, kültür ve iletişim becerilerini, mutfağın özeliklerini, gastronomi sanatının inceliklerini öğrendiğini dile getirdi.

Eğitim süresinin iki yıl olduğunu anlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Öğrencilerimiz, ilk yıl teorik dersler görüyor. İkinci yıl biraz daha uygulamaya dönük dersler alıyorlar. Birinci yılın sonunda 60 günlük bir stajları var. Nitelikli, iyi otellerde ya da turizm sektörünün değişik kademelerinde 60 gün staj yapıyorlar. Stajdan sonra başarılı olan öğrencilerimiz ikinci sınıfa geliyor. Biraz daha uygulamalı dersler görerek, aşçı olarak yetiştiriyoruz. Arkadaşlarımızı genç şef adayları olarak üniversitemizden mezun ediyoruz.”

Doğan, okula yoğun ilgi olduğuna dikkati çekerek, kontenjanlarının her yıl dolduğunu belirtti.

Hiçbir mezunun açıkta kalmadığını, daha staj yaparken öğrencilerin çalışacakları işin belirlendiğini dile getiren Doğan, “Okulda erkek öğrenciler çoğunlukta. Kız öğrencileri şef olması yönünde destekliyoruz. Bundan önceki yıllarda erkek öğrenci ağırlıklıydı. Bu sene kız öğrencilerimizin daha çok arttığını görmek bizleri memnun etmekte” diye konuştu.

Mengen Aşçılık Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı 2. sınıf öğrencisi Fatih Çetintaş ise Mengen’e Bilecik’ten geldiğini ifade ederek “Burayı tercih etme amacım, eğitim kadrosu. Sürekli derslerimizde uygulama yaptığımız için pratikte ve teorikte verimli dersler işliyoruz. Dünya çapında iyi yerlerde staj yapma imkanımız oluyor. Mengen, sürekli gelişmekte ve okulumuz yoğun ilgi gören okul” diye konuştu.

Çetintaş, okulun aşçılıkta Türkiye’nin en önde gelen eğitim kurumları arasında bulunduğunu vurguladı.

Okulun 2. sınıf öğrencisi Okan Özcan da Mengenli olduğunu ve ailesinin İstanbul’da yaşadığını ifade ederek, “Mengen Aşçılık Lisesinden mezun oldum. Mengen bana gastronomi dünyasının kapılarını açıyor. Buradan çıktıktan sonra işsiz kalma gibi bir durum söz konusu değil. Mengen, gastronominin ve aşçılığın kalesidir” dedi.

Aşçılar diyarı Bolu'nun Mengen ilçesinde bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mengen Aşçılık Meslek Yüksekokulu, dünya mutfaklarına aşçı "ihraç ediyor". Okulda okuyan öğrenciler, uygulama eğitiminde öğretim görevlileri gözetiminde Türk, Osmanlı ve dünya mutfaklarının yemeklerini yapıyor. (Mehmet Emin Gürbüz - Anadolu Ajansı)

Aşçılar diyarı Bolu’nun Mengen ilçesinde bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Mengen Aşçılık Meslek Yüksekokulu, dünya mutfaklarına aşçı “ihraç ediyor”. Okulda okuyan öğrenciler, uygulama eğitiminde öğretim görevlileri gözetiminde Türk, Osmanlı ve dünya mutfaklarının yemeklerini yapıyor. (Mehmet Emin Gürbüz – Anadolu Ajansı)

    Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.