Bartın’daki Şirinler Köyü’nde oturan Ahmet Aydın (68) ile eşi Güllü Aydın (58), dün ormanda mantar topladılar.
Akşam evde pişirdikleri mantarı yiyen çift, daha sonra mide bulantısı ve kusma şikayetleri nedeniyle komşularına haber verdi.
Çift, Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Güllü Aydın normal serviste tedavi altına alınırken eşi Ahmet Aydın’ın durumunun kritik olması nedeniyle Yalova’daki bir hastaneye sevk edildiği öğrenildi.
Mantar zehirlenmesi; doğadan toplanan, marketten konserve ya da çiğ olarak satın alınan mantarların içinde bulunan zehirli maddeler nedeniyle oluşur. Mantar zehirlenmesinde mantarın pişmiş ya da çiğ olması önemli değildir. İki koşulda da zehirlenme gerçekleşebilir.
Mantar zehirlenmeleri en çok ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür. Yoğun bir yağmurun ardından çıkan güneş sonrasında sporla büyüyen mantarların bir kısmı büyük bir zehir kaynağıdır.
Mantar zehirlenmelerinde; bulantı, kusma, terleme, ishal, ateş, nabız yüksekliği, görmede bozukluklar, yüz-boyun kızarması, karın ağrısı ve sersemlik görülebilir.
Mantar zehirlenmeleri yenilen mantarın cinsine ve türüne göre farklılık gösterir. Bazı mantar zehirlenmeleri ilk belirtisini 2 saat sonra verirken bazıları 6, bazıları 8, bazıları da 24 saat sonra gösterebilir. Bu yüzden mantar zehirlenmesi belirtileri ilk saptandığında mutlaka doktora gidilmelidir. Aksi halde karaciğer, akciğer, kalp ve beyin fonksiyonlarında yavaşlama ve ardından durma görülebilir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.