DOLAR 32,5305 -0.09%
EURO 34,9931 0.28%
ALTIN 2.426,450,15
BITCOIN 2097294-3,42%
Bolu
24°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

r
r
Türkiye’nin Avrupa’ya açılan penceresi

Türkiye’nin Avrupa’ya açılan penceresi

ABONE OL
8 Nisan 2022 14:05
Türkiye’nin Avrupa’ya açılan penceresi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Özel Haber: Semih BAYKAL

Yaklaşık 230 dönüm arazi üzerine kurulan, 50 bin metrekare kapalı alanda 600 işçisiyle üretim yapan Gentaş Fabrikasıyla ile ilgili 33 yıldır bu fabrikada çalışan Sargın ilk olarak tarihi hakkında bilgiler verdi. Sargın; “ 1972 yılında Almaya da çalışan işçilerimiz Türkiye de bir yatırım yapmaya karar veriyorlar. Bakıyorlar ki Almanya da warzelit diye üretim yapan bir fabrika var. Bunun aynısını ormanında bol olduğu bir bölgede kuralım diye düşünüyorlar. Daha sonra 1972 yılında fabrika ilk olarak kâğıt üzerinde kuruldu.1976 yılında da fabrikanın temeli atıldı. 1978 yılında da burada üretime başlandı. 1978 yılında ilk olarak 3 presle warzelit üretimine başlandı. 3 presle uzun zaman üretim yaptı. Ancak 1984’lü yıllarda burası işçi kuruluşlarının diğerlerinde olduğu gibi burada da kriz başladı. İşçilerin maaşları ödenemedi, ham madde alamadı. Daha sonra fabrika Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankasına (DESİYAP) devroldu. DESİYAP’la burası yaklaşık 3 sene falan çalıştı. Burası o seneler de Kazım Oksay’ın sayesinde birazda ayakta kaldı. Kazım Oksay buraya çok destek oldu. 1986’lı yıllarda Aydın Gündez’in yönetiminde bir yönetim kurulu oluşturuldu. Kazım Oksay ile Ahmet Turgaz’ın desteği ile 90’lı yıllara kadar bunlar götürdü. 92 ‘lı yıllında özelleştirmeden de bizim bayimiz olan Kahramanlar şirketi burayı satın aldı. Ahmet Kahramanlar satın aldıktan sonra fabrika ciddi şekilde yol aldı. Warzelit’te o zamanlar 3 pres varken şimdi 26 presimiz var. Onun akabinde Türkiye de neye ihtiyaç var denildi baktılar ki laminata çok ihtiyaç var Türkiye de mobilya sektöründe. laminat fabrikası kuruldu. Laminat prese aldık onu kurduk. Ondan sonra neye ihtiyaç var dedik, kağıt empenye ihtiyacı var. Empenye makineleri kuruldu. O şekilde 1 presle 2 empenye ile med üretimine de başladık. Şu an da 6 tane empenyemiz var. 3 tane spriel pres, 3 tane hacpiel presimiz var. Türkiye’deki ihtiyacın kesin olmamakla beraber yarısına yakınını biz karşılıyoruz.49 ülkeye de ihracatımız var. Onun yanında bizimkiler boş durmadılar ve mobilya fabrikası kuruldu. Mobilya fabrikasında da şuan da aplik masa, kompak masa gibi çok özel üretimler yapılıyor. Metal fabrikamızda warzelit yan ürün olaraktan masa ayakları yapılıyor” dedi.

HEDEFİMİZ DÜNYA DA SÖZÜ GEÇEN, ARANILAN BİR MARKA OLMAK

Fabrikanın tarihinden sonra hedeflerini de açıklayan Sargın; “ Gentaş olarak hedefimiz, Dünya da sözü geçen, aranılan bir marka olmak. Bu anlamda İtalya da laminat üzerine bir fabrika kurduk. Bu fabrikayla beraberde üretimlerimizi daha arttırarak Avrupa’nın yanı sıra Dünya’nın hemen hemen her yerine ürünlerimizi ihraç etmek istiyoruz” diye açıkladı.

“BİZ DE İŞÇİYE DEĞER VERİLİR”

Fabrika da yaklaşık 550-600 işçinin çalıştığından ve fabrika da işçiye gereken değerin  verildiğini ifade eden Sargın; “ Fabrikamız yaklaşık 200 -230 dönümlük bir alanda kurulu. 50  bin metre karelik bir kapalı alanımız var. Burada üretim yapmaktayız. yaklaşık 550-600 işçimiz var. 3 vardiya üzerinde çalışmakta. Bizim şirketimizde işçi sağlığı, iş güvenliği kurallarına uyulur. Her işçinin sigortası vardır. Sigortasız işçi çalıştırılmaz. İşçiye değer verilir. Yaklaşık 33 yıldır bu fabrikadayım. Yönetimle ilgili herhangi bir sorunumuz olmamıştır” diye ifade etti.

 “HAM MADDEYİ MENGEN’DEN ALIYORUZ”

Ham madde ihtiyaçlarını Mengen karşıladıkları belirten Sargın; “Odun ham maddesini Mengen’den alıyoruz. Mengen’in çevre köylerinde ormanda çalışan vatandaşlar zaten bize satmak istiyor. İhtiyacımız olmasa bile çoğunu kazandık diyerekten alıyoruz. Biz sanayilik olmayan ağaçları kullanıyoruz. Kayın ve çam ağırlıklı sanayi artığı, odun olabilecek, yani yakılabilecek odunları alıyoruz. Bunları yongaladıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra warzelit masa üretiminde kullanıyoruz. Yurt dışından kereste ithalatı yapmıyoruz” diye belirtti.

“TEKNİK ELEMAN BAKIMINDAN SIKINTIMIZ VAR”

Son olarak fabrikaya teknik elemen bulmakta sıkıntı çektiklerini açıklayan Sargın; “ Teknik eleman bakımından sıkıntımız var. Teknik liselerden stajyerler geliyor, ama herkes bir yüksek okuma peşinde yüksek okula gidiyor. Yüksek okulu bitirdikten sonra da doğru dürüst yetişmemiş olsa bile adam geliyor önce masam olacak mı, telefonum olacak mı, çayım gelecek mi, kaç para alacam diye soruyor. Yani fabrikaya bir faydam olacak mı, ne kadar katkım olacak düşüncesinden ziyade kendi hesaplarını yapıyor. Onun içinde bakımcı ya da presçi gibi ara eleman bulmakta sıkıntı çekiyoruz” dedi.Bolu Olay

GENTAŞŞŞ turkiyenin_avrupaya_acilan_penceresi_h31444

    Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.