2014’te 43 bin 771 kişinin ziyaret ettiği milli parka bu yılın ilk 11 ayında 84 bin 835 kişi geldi. Bolu Valisi Aydın Baruş, “Yedigöller doğal güzellikleriyle temaşa edilen bir yer. Bu özelliğini korumamız, devam ettirmemiz için insan faaliyetlerinin mümkün olduğunca kısıtlanması gerekiyor. Bir yere ulaşım kolay olabilir. Ama bu doğayı tahrip edeceğiniz anlamına gelmez” dedi.
Geçmiş yıllarda bozuk olması nedeniyle şikayetlere neden olan Yedigöller’e Bolu’dan ulaşımın sağlandığı 44 kilometrelik yolun stabilize olan 24 kilometrelik bölümü, geçen Eylül ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yaptırıldı. Asfalt yol, milli parka 3 kilometre kala sona erdi. 3 kilometrelik bölüm taş döşenerek yapıldı. Yol asfaltlanmadan önce Bolu’dan 1.5-2 saatte ulaşılan Yedigöller’e, yolun yapılmasından sonra bu süre 40-50 dakikaya kadar indi. Ulaşımın kolaylaşmasıyla milli parka ilgi de arttı. Geçen yıl 9 bin 150 araç ve 43 bin 771 kişinin giriş yaptığı Yedigöller’e, bu yılın ilk 11 ayında 22 bin 636 araç ve 84 bin 835 kişi geldi. Eylül ayında yolun yapılmasından sonra Ekim ayında 17 bin kişi milli parkı ziyaret etti.
MİLLİ PARKIN KORUNMASINDA ENDİŞE
Ziyaretçi sayısının yüzde yüz oranında artması, milli parkın korunmasında endişe yarattı. Vali Aydın Baruş, önümüzdeki yıllarda ziyaretçi sayısının daha da artmasının beklendiğini söyledi. Yedigöller’in gerçek amacına uygun kullanılması gerektiğini ifade eden Vali Baruş, şöyle dedi:
“Orası gezilip görülecek, doğal güzelliği seyredilecek bir yer. Piknik alanı değil orası, olmaması gerekir. Ateşli pikniğe izin verilip verilmemesi üzerinde durulmalı. Çünkü olumsuz etkiliyor doğayı. Orada hava sirkülasyonu yok. O kadar ateş yanıyor. Duman içinde kalıyorsunuz. Gezen gören insan da rahatsız oluyor. Orada temiz hava almanız lazım. Dumanlı bir hava alıyorsunuz. Olumsuz bir durum var. Bir de araç trafiği çok yoğun olduğu için park edecek alan yok. İnsanların rahat gezmelerine imkan vermiyor. Araç ve insan trafiği ile ilgili düzenleyici tedbirler alınması lazım. Biz bu sorunları Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne sunuyoruz. Onlar, gelişim planı çerçevesinde çözüm için çalışma yapacak, çözüm geliştirecekler.”
’İNSAN FAALİYETLERİNİN KISITLANMASI GEREKİYOR’
Yedigöller’in dünyada ender sayılan doğa harikalarından olduğuna vurgu yapan Vali Baruş, “Yedigöller, doğal güzellikleriyle temaşa edilmek üzere ülkemiz, hatta dünya insanlarının geldiği bir yer. Bu özelliğini korumamız, devam ettirmemiz için insan faaliyetlerinin mümkün olduğunca kısıtlanması gerekiyor. İnsanlar orayı ziyaret etmek için o yolu kullanıyor ve bozuk olduğu için o da şikayetlere neden oluyordu. Bir yere ulaşım kolay olabilir. Ama bu doğayı tahrip edeceğiniz anlamına gelmez. Önemli olan koruyucu tedbirler almak. Burada vatandaş bilincinin gelişmesi de önemli. Zarar verici maddelerin, çöplerin doğaya bırakılmaması gerekiyor” dedi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.